HTML

trükkös árubemutatók

Friss topikok

Címkék

Archívum

Trükkös árubemutatók, avagy hogyan szedik rá az időseket!

2013.01.09. 19:03 versatil2

Ezen blog megírására a családunkkal  megtörtént események vettek rá, minél több emberrel szeretném megismertetni ezt a veszélyt, ami nyugdíjas szüleinket és nagyszüleinket veszélyezteti. Cégnevet és családunk nevét nem említem, hátha a cég vezetői úgy gondolják hogy jogi útra terelnék az ügyet.
Célom hogy ellehetetlenítsük ezeket a cégeket és ne tudjanak több kiszolgáltatott embert átverni.

Gondolom sokan hallottak már árubemutatókról és az ott történt trükkös vásároltatásokról.
Nos egy új szintre emelték a már ismert átverést, és álcázzák magát a pontos célt a nyugdíjasok pénzére éhes cégek.
A történet azzal kezdődött hogy telefonon folyamatosan bombázták idős szüleimet, regisztráljanak egy ingyenes állapotfelmérő vizsgálatra, ahol hőkamerás és egyéb futurisztikus módszerrel megvizsgálnák őket.
Többszöri hívás után belementek hogy küldjenek egy prospektust és egyéb anyagokat postán.
Ezek közt volt egy kitöltendő regisztrációs lap amit vissza kellet küldeni, hogy az ingyenes vizsgálatra jogosultak legyenek. Eddig ez még nem volt riasztó, így kitöltve visszaküldték a papírokat. Én ezek után szereztem tudomást a dologról és nem támogattam őket a vizsgálaton való részvételben, mivel az elmondásuk alapján elég kevés logikus vizsgálati módszert ajánlottak (a hőkamerás volt az egyetlen) és mivel ingyenes is volt, már eleve gyanakodtam.
Kértem őket hogy ne menjenek el, de édesapám nem bírta megállni és elment.
Itt kezdődött a probléma amely kb. 1 hónapig borzolta az idegeinket és a kedélyeket.
Délután nem voltunk otthon édesanyámmal, közben apám lelkesen hív telefonon hogy nagy szerencse történt velünk, nyert 600.000.- forintot, és levásárolta ajándékokra. Ezen rendesen meglepődtünk és hirtelen rossz érzés fogott el.
Gyorsan haza, édesapám már vigyorogva vár és mutatja az ajándékokat (?!) amiket nyert. Több porszívó és egyéb víztisztító berendezés várt ránk, némely már kicsomagolva, beüzemelve.
Ez elég fura volt, aztán megnéztük a papírokat amiket aláírattak édesapámmal és lesett az átverés.
A papírok közt egy szerződést találtunk melyen 970.000.- ft értékben vásárolt termékeket a cégtől persze 600.000.- akciós kedvezménnyel, így csak 370.000.- lett a termékek ára, amiből 30.000.- foglalót a helyszínen ki is fizettettek.
A maradék részt áruhitel szerződés megköttetésével akarják kifizettetni.
Ekkor átnéztem a termékeket és megállapítottam hogy kb. 100.000.- ft értéket képviselnek, így közel 4x-es áron sikerült megvásároltatni őket velünk, ráadásul áruhitellel ami kb. 2x-re növeli majd a tartozást. N E

Mint kiderült a vizsgálat burkolt árubemutató volt, és az ismert cég így próbál kibújni a fogyasztóvédelmi ellenőrzések alól. (csak nyugdíjasokat keres, nem árubemutatónak nevezi)
Először természetesen csináltak vizsgálatokat elég felületesen, majd elővezették hogy azért ingyenes a vizsgálat mert a szponzor cég fizeti a meghívottak helyett, így meg kell hallgassanak egy bemutatót cserébe.
A vizsgálat elején kiosztottak sorsjegyeket, majd ezeket az árubemutatón kinyittatták és persze szinte majdnem mindenki nyert ki többet, ki kevesebbet.
A nyeremény persze nem pénzbeli hanem ott a helyszínen elkölthető, persze csak úgy, hogy a nyereménynél több árut kell vásárolni.
Nos a bemutató felért egy kisebb agymosással, mivel édesapám még 2 napig nem fogta fel hogy nem nyert hanem veszített. Persze a szokásos nem lehet kimenni, telefont ki kell kapcsolni, a végén mindenkit külön győzködnek megoldások itt is részt vettek az elmondás alapján. Persze némi itallal is támogatták a sikeres szerződéskötést.
A végeredmény az lett hogy apám belement egy hitelszerződésbe (amit amúgy sose tenne, mert mindig ő ellenezte a legjobban a családban) igaz ebben az is közrejátszott hogy az eladók a havi részletekről is hazudtak, a kb. 15.000.- helyett 3-4.000.-ft összegeket emlegettek.
A szerződések megkötése után természetesen hazaszállították a termékeket azonnal és gyorsan be is üzemelték, átvették a foglalót készpénzben, amit idáig előlegnek hívtak. vital

Nos ez a kész helyzet várt amikor hazaértünk minket, és nem tudtuk mitévők legyünk.
Szerencsére volt megoldás, erről a fogyasztóvédelemnél dolgozó jó ismerősöm és pár nagyon kedves ügyvéd barátom felvilágosított.
Szerencsére a jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra hogy az üzleten kívül megkötött áruvásárlásoknál a szerződéstől bárki 8 munkanapon belül mindenféle indoklás nélkül elálljon, és ebbe a szerződéskötés napja nem tartozik bele. Az elállás postai úton is elküldhető, ilyenkor ajánlott tértivevénnyel feladva a feladás napja a mérvadó.
Fontos hogy az elállás közlése után 5 napon belül vissza kell szállítani a termékeket is a cégnek, különben érvényét veszti az elállás. Lehet postai úton is küldeni, ilyenkor a feladás napja ismét a mérvadó.
Amennyiben kapcsolt hitelszerződés is köttetett a vásárlás során, úgy az is megszűnik automatikusan, a hitelintézet az eladó kell értesítse a lehető leghamarabb az elállás kézhezvételétől.
Ha beüzemelték a berendezéseket, akkor sem lehet emiatt az eladónak nem elfogadni az elállást, mivel tartós fogyasztási cikknek minősülnek. (például egy vízszűrő berendezés is) Az eladó nem számíthat fel költséget a termékekkel kapcsolatban ha azokat rendeltetésszerűen használták. Persze ha valami sérül akkor azért már igen, így nagyon fontos hogy a visszaküldéskor készítsünk képeket a termékekről hogy minden részegység megvan és sérülésmentesek.

Tehát elállás megír, elküld, pár nap múlva termékek postán felad. Fontos hogy a feladás költsége minket terhel és nem lehet utánvéttel küldeni. ( a vételárat visszautalják majd)
Pár nap múlva értesítés érkezik, hogy elfogadták az elállást és a termékeket visszakapták hiánytalanul.
A foglalót persze nem akarják visszaadni, erre telefonon fogyasztóvédelemmel ijesztgetve meggyőzzük hogy mégis.
Nagy az öröm de azért még bujkál bennem a gondolat hogy a hitellel vajon mi van.
Mivel nem kaptunk semmilyen papírt (!!) a hitelszerződésről, még azt se tudjuk hogy melyik banknál lett felvéve.
Édesapám persze nem emlékszik rá, transzban volt így akármit aláírt volna csak a "nyereményt" megkapja.
Levél a cégnek, persze válasz nincs, majd egyszer csak levél a banktól, amiben üdvözölnek az ügyfeleik közt.
Persze azonnal telefon a bankba, érdeklődünk hogy akkor most miért is kaptunk egy köteg csekket és egyéb papírokat, mert a szerződés már egy hete megszűnt. bayern
Az ügyintéző kedves és egy "röpke" 10 perces beazonosítás után közli hogy a hitelszerződés még él, és nem lát semmi olyan bejegyzést ami arra utalna hogy megszüntetés alatt lenne.
Hamar ÁSZF elolvas, elálláskor mit kell és lehet. Kiderül hogy 14 nap van arra hogy a szerződést díj nélkül megszüntessük, és ha kapcsolt akkor is el kell küldenünk az eladó elismervényét és az egyéb papírokat az elállásról.
Nos mivel a 13. napon voltunk másnap hamar posta, illetve még aznap este e-mail a banknak.
Másnap a céget is felhívjuk, ők persze állítják hogy ők már szóltak a banknak aznap amikor megkapták az elállást, az átutaláshoz várják a számlát.

4 nap múlva ismét telefon a banknak, végre jó hírekkel: megszűnt a szerződés, az eladó visszautalta a pénzt.
A hitel a 340.000.- ami a 4 év alatt durván 700.000.- -re dagadt volna mire visszafizetjük a 100.000.- forintos termékekért. (persze hogy gagyi műanyag noname kínai cuccok) gold

Konklúzió:
Ha valaki vagy szülei, nagyszülei ilyen meghívást kapna, ne vegyen részt illetve beszéljen le másokat is a részvételről.
Értesítse a fogyasztóvédelmet, hogy ne is legyen lehetőségük másokat se (akiket nem figyelmeztetett senki) átverni.
Ha netán valakivel megtörtént az átverés, és még 8 napon belül értesülsz róla, add át az infót neki, hogy legyen lehetősége visszacsinálni.
Sajnos 8 napon túl már nem lehet semmit se tenni, még a bíróság is tehetetlen sokszor.

Az elállás során hivatalosan közölni kell, hogy adják vissza az előlegnek nevezett foglalóként számlázott összeget, illetve kilátásba kell helyezni egy esetleges fogyasztóvédelmi bejelentést is, ha nem állnának el.

A termékek visszaszállításakor ha postán adjuk fel akkor csináljunk képeket a termékek hibátlanságáról és eredeti csomagolásukban küldjük őket vissza.

Ha nem kaptunk dokumentumokat a hitelszerződésről, próbáljunk minél előbb szerezni infókat róla és keressük a bankot.

Számunkra némi tanulópénz kifizetésével megoldódott a helyzet, de olvastam a neten sok olyat, ahol évekig nyögik a részleteket a semmiért.
( a termékeket hiába akarjuk eladni, áruk nem fedezi a hitelt)

Kérem aki úgy érzi, küldje el ismerőseinek ezt a szöveget, próbáljuk ellehetetleníteni a csalókat.

Aki cégnevekre kíváncsi, a google keresőjével könnyedén megtalálhatja őket, elég ha az "árubemutató" vagy "luxusporszívót termékbemutatóról" kifejezésre rákeresünk. kft

Köszönöm türelmedet, remélem hasznos infókat tudtam megosztani veled.

J.

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arubemutatok.blog.hu/api/trackback/id/tr475008735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacs55 2013.01.09. 23:13:27

En mar voltam sok ilyen "bemutaton", kaja, pia, cigi, gyufa, buszkirandulas, stb, de soha meg egy rozsdas szöget sem tudtak ramsozni...de lattam sok embert akik hulyere vasaroltak magukat...

Shopping 2013.01.09. 23:55:13

Most min csodálkozunk?
Ebben az országban ahol a lakosság 90% a a barátok közt-öt, meg a frizbi-t nézi, szerintem belefér, hogy a hülyéket még le is húzzák.

Tanulság.
Akit át lehet verni-azt át is verik.

Shopping 2013.01.10. 00:00:52

Gondoltam segitek neked és én kiírom a cég nevét, de miután beìrtam a gugliba hogy "árubemutató", az első két oldalon csak olyan linkek jöttek be, ahol arra figyelmeztetnek hogy mindegyik átverés.

átlátó 2013.01.10. 01:01:07

Sok foga lehet az ilyeneknek...

ostoros moszat (törölt) 2013.01.10. 01:17:06

Ez az eset is mutatja, hogy attól, hogy valaki megöregszik, még nem lesz bölcsebb. Az ilyen öregembert gondnokság alá kell helyeztetni, mert ön és közveszélyes, elárubemutatózza a vagyonát és még a házat is a család feje felől. Aztán amikor meghal, akkor kell kérni a köztemetést, mert még a koporsóra valót sem tudja megspórolni a törlesztőrészletek mellett.

A procedúra megelőzése a lényeg: semmit nem szabad venni, amit nagyon kínálnak és soha vissza nem térő, csak itt, csak most megvásárolható, hatalmas kedvezményként állítanak be.
Olyan, hogy vissza nem térő alkalom NINCS.

Az külön szép, hogy áltudományos, nulla gyakorlati haszonnal bíró, gagyi, eladhatatlan árut adnak el öreg, leépült embereknek.
Bioptron lámpa, víztisztító, aura lófasz, energia geciség, mágneses derékalj...
aki ezeket akár 20 forintért is megveszi, az egy idióta.

Biankó papírt nem írunk alá, szerződést hazavisszük és átolvassuk, nem szégyelljük jogász segítségét kérni az értelmezéshez, ha ostobák vagyunk hozzá. Mondjuk ennek belátásához fejlett önismeret szükséges, ami a magyar emberben nincs meg általában.

Egyszer voltam ilyen árubemutatón, jött a tukmálás, nekem meg ökölbe szorult a kezem. Áltudományos bullshit, hogy a mágneses gyapjú derékalj mekkora jóság, minden bajra gyógyír, sok műfogsoros öreglány meg nyálcsorgatva hallgatta. Egy vastagon lefizetett orvos is ott osztotta az észt, hogy ez a ráktól a csontritkulásig mindent gyógyít.
Olyan helyzetet teremtenek, mintha kötelező lenne vásárolni. Még beépített lelkes öregjeik is vannak a közönségben, akik osztják a jó tanácsot a többinek.
Kaját megettem, majd eljöttem. Egyszeri alkalom volt, hogy lássam hogy működik ez a maffia. Ügyesek, hogy rohadnának meg. De hülyék nélkül nem élnének meg.

A Látó 2013.01.10. 01:43:52

@ostoros moszat:
Te biztos valami dr. vagy a hat polgáriddal.
"..ilyen öregembert gondnokság alá kell helyeztetni"
gondolom magadra gondoltál mint "gondnok". Akkor már inkább a bioptron lámpa!
( a temetést -ha már a kölke nem állja - ki nem szarja le, ha már úgy sem él!)

sdani 2013.01.10. 03:52:00

Nagyon hasznos volt köszi! Remélem minél többen olvassák.

Gizi a laborból 2013.01.10. 06:11:07

Egy rokonom tavaly, így év elején "nyert" és vásárolt egy ilyen komplett készletet. Este már zokogva hívott és kérdezte, hogy mit lehetne tenni? Van-a valami remény az üzlet vissazcsinálására?

Másnap telefon a cégnek, harmadnap visszavittük az árut (130 km autózás oda-vissza) és az utolsó fillérig visszadtak mindent.

Rokonom megfogadta, hogy soha többet...

sappeni 2013.01.10. 06:14:12

Nem elsősorban az a baj, hogy leépülnének (előfordulhat, persze, de nem mindegyikük), hanem ők nem ebben a mostani világban nőttek fel.
Nekik még jelentenek valamit a "becsület" és a "tisztesség" szavak, és egyszerűen nincsenek arra felkészülve, hogy minden bokor mögött az átverést lássák.
Legalábbis az én szüleim tuti ilyenek.
Persze ettől még lehet, hogy ostorosé és shoppingé, ahogy írták, elhülyültek és gondnokság alá valók, ezt természetesen nekik kell megítélni.
(Elnézést, ha nem, csak a soraitokból erre következtettem....)

Az én szüleim csak egyszerűen becsületesek, és nem számítanak ekkora aljasságokra, ráadásul (az ő szemszögükből) hivatalos cégektől.
És köszönöm a posztot....figyelmeztetem őket. Erről is.
A legjobb lenne ezeket a cégeket ellehetetleníteni (valami olyan módszerrel, mint anno a hiteleknél kiírt kötelező THM), hogy ne lehessenek rejtett, "apróbetűs" költségek.

pause 2013.01.10. 06:50:11

cegnevet pls,koszi

battery 2013.01.10. 07:56:17

Az ehhez hasonló átverések lassan 20 éve mindennaposak. Lehet, hogy az idősek alapból jóhiszeműek, de gyerekeik már ebben nőttek fel. Lett volna idejük felkészíteni az öregeket.
Ha másként nem, akkor a konyhai falvédőre kell ráhímezni:
"Ha szembe jön a SZERENCSE és nyájasan megszólít, akkor el akar adni valamit és arra én fizetek rá, de nagyon"

Szenthomárság 2013.01.10. 07:57:30

@sappeni: hagyjad már ezt a bullshitet.
régen se volt világbéke és pont ugyanúgy átverték egymást az emberek, mint most.

Kár az emberi ostobaságot mentegetni. Aki képes tíz havi nyugdíjából mágneses gyapjútakarót venni, az egy OSTOBA BAROM.

zsolti_ 2013.01.10. 08:14:58

@sappeni: Baromság. Mióta élek vannak ilyen árubemutatók, max régen nem volt net, így nem lett ennyire nagy dobra verve. Értelmes ember messze elkerüli az összeset. Elég nagy kavics alatt kell élnie annak aki még nem hallott ilyenekről.

Bud Hill 2013.01.10. 08:26:18

@ostoros moszat: "...önismeret szükséges, ami a magyar emberben nincs meg általában..."
Persze te nem vagy magyar ember, vagy te lennél az üdítő kivétel,ugye, okoska. Azt mondták már neked, hogy magyarozni ősi román szokás.

Szenthomárság 2013.01.10. 08:33:19

Na majd a kormány fellendíti a mágneses gyapjútakaró bizniszt a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésével!

zsolti_ 2013.01.10. 08:39:04

@sappeni: THM-ről meg ennyit. www.provident.hu/pages/ugyfeleink elég lol nyilatkozatok :). Először azt hinné az ember, hogy kamu, de találkoztam már pár emberrel aki ilyen hiteleket vesz fel és kb ez megy. Szal a THM semmit se ér, mert azt se tudják mi az. Esélyes, hogy ugyanebből a körből kerülnek ki az árubemutatós emberek is. Szabályozni lehet és kell is, de csodát ne várjunk.

Szenthomárság 2013.01.10. 08:41:01

@zsolti_: egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a providenttel szarabbul járnak az emberek, mint bármelyik bankkal.

macska69 2013.01.10. 08:46:59

@ostoros moszat: aki így beszél az öregekről, mint Ön, az még arra is méltatlan, hogy jól fenékbe billentsük,mert még a végén jólesik neki... Nem leépült és nem ostoba a sok kisöreg, hanem ezek a bemutatók úgy vannak kitalálva, hogy azok az emberek -ugye továbbra is a kisöregekről beszélünk- akik átspórolták az életüket, mindig gyűjtöttek, mindig csak magukra számíthattak, nem tudnak elmenni az ilyen beetetés mellett, mert úgy érzik: HÁTHA egyszer az életben most jött el az ő szerencséjük. És lesz még Ön is hülye ostoba és átverhető öreg, fogadjunk, hogy nagyobb átverésben lesz része, mint gondolná... Több tiszteletet az öregek felé! Ön sem lehet olyan túlzottan okos, ha elment egy ilyen fűzőcskére. Vagy netán fegyverrel kényszerítették? Naugye.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.01.10. 08:47:05

@zsolti_: Ez brutális. Egész nap otthon ül, de inkább fizeti a képvielő órabérét is ("külön díj ellenében igénybe vehető otthoni szolgáltatás"), hogy ne kelljen elmennie a bankba.

KolompárRómeó 2013.01.10. 09:01:09

Ajándék, de részleteket vállal, hogy hazavigye, holott soha nem venne fel hitelt? Nagyon zavaros a történet.

Balt 2013.01.10. 09:01:30

@Szenthomárság: Aligha (ha egyáltalán lesz ilyen, de nagyot fogok röhögni, ha igen), mert ezek a szélhámosok nemigen díjaznák az utalványokat.

Szenthomárság 2013.01.10. 09:02:43

@Balt: figyeld meg hogy lesz, még örök életet és ingyen sört is ígérnek, csak menjél el szavazni.

khmm... 2013.01.10. 09:28:07

Épp a napokban olvastam egy Zepterrel foglalkozó topikon:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9027323&la=123263800

"Kedves Hozzáértő, segítséget szeretnék kérni, nem a magam, hanem a 78 éves szomszéd néni részére. A múlt héten törzsvásárlóként meghívást kapott a Zeptertől a születésnapjára. Kapott egy zöldség szereltelőt. (Szerintem a mérete miatt nem sok mindenre lehet használni.)

Közben "kedves" ráhatással megvetettek vele egy légtisztítót, amire semmi szüksége. Nem allergiás és Budakalász legmagasabb legemberbarátibb helyén lakik erdő szélén.

Már van egy víztisztítója, amit havonta fizet, egy éve vette. Itt nincs vezetékes víz és lajtos kocsival hozatja fel a vizet. Seniki nem mondta neki a víztisztió vízpazarló üzemmódját.

Holnap kell mennie valamiért a Zepterhez.

Nagy bajvan van nem tudja mit csinálmon. Kérdésemre, hogy aláírt-e valamit igennel válaszolt. Ketten fogták közre és a vállát fogták, meg a táskáját udvairsságból és nem tudott nemet mondani.

Mit lehet tennii, hogy tudnék segíteni rajta??"

A cég újabb gusztustalan módszere:

tv2.hu/musoraink/tenyek/120846_edenyarusok_zaklatjak_a_betegeket_a_korhazban.html

"Edényárusok zaklatják a betegeket a kórházban

Erőszakos edényárus ügynökök zaklatják a betegeket az egri Markhot Ferenc kórházban. A betegek a Tényeknek azt mondták, hogy az ügynökök még az ajtót is elállták, hogy ne lehessen lerázni őket. A kórház igazgatója azt mondta, hogy engedélyük van az edényeket árusító ügynököknek, de azt nem fogják hagyni, hogy zaklassák a betegeket."

khmm... 2013.01.10. 09:30:13

@sappeni: Pontosan erről van szó. Idős szüleink-nagyszüleink még abban a világban nőttek fel, amikor az adott szó szent volt. Hiába figyelmeztetjük őket, sok idős ember bedől a mézes-mázos szavaknak. :-(

GVH-t és példás büntetést az összes bemutatós kufárra!!!!!

khmm... 2013.01.10. 09:31:42

Kedves blogger! Nagyon jók a tanácsaid, korrekt összeállítás. Terjeszteni fogom, megosztom, ahol csak lehet. :-)

khmm... 2013.01.10. 09:35:40

Akit esetleg a jogi háttér érdekel, tudomásom szerint ez a két rendelet a mérvadó az ilyen árubemutatós átverésekre:

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet
a távollevők között kötött szerződésekről

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900017.kor

és

213/2008. (VIII. 29.) Korm. rendelet
az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800213.KOR

2013.01.10. 10:25:18

Anyám még nem nyudgíjas, értelmes, diplomás nő, és tavaly mégis sikerült átverni, egy ehhez hasonló, de leegyszerűsített trükkel. Ment az utcán, megállt mellette egy bálnamercivel két magát töröknek mondó, tört magyarsággal beszélő jólöltözött fickó, és elmesélték, hogy Zepter bemutatót tartottak az egyik helyi menő szállodában, de megmaradt pár dolog, amit nem vettek meg, ők meg mennek vissza Németországba, és nem akarják zötykölni az árut hazafele, ezért a 600 ezer forintnyi árut negyedáron odaadják. Anyám ráharapott, volt egy mozgósítható százasa, gyorsan kölcsönkért az egyik kollegájától ötvenet, és a törökök még olyan kedvesek is voltak, hogy felvitták a lakásba cuccot (mikor mesélte a sztorit, ennél a résznél majd kiesett a telefon a kezemből), aztán távoztak. Szegény anyám teljesen lelkes volt, hogy eladja kétszázezer haszonnal, és a pénzt meg nekem, meg a tesómnak adja. Szar érzés volt felvilágosítani, hogy átverték, a cucc valszeg gagyi (persze hamar kiderült, hogy az, edények, víztisztítók, ilyesmi, nem Zepter, csak hasonló a logójuk meg a csomagolás színei), és kidobott százezret, meg rátett 50 adósságot. Azóta nem beszélünk erről, szerintem nagyon szégyenli magát miatta, a cucc meg gondolom valamelyik szekrény mélyén porosodik, rossz emlékként. És anyám nem szenilis öreg, nem falusi tájékozatlan ember, csak szeretett volna egyszer az életben jó bizniszt csinálni.

pushup 2013.01.10. 10:46:42

@shitgun: a kapzsiság segít elhomályosítani a látást ...
@khmm...: a te szüleid, nagyszüleid mennyi idősek? mert ebben az országban az adott szó az utóbbi hatvan évben biztosan nem volt szent ... esetleg családon belül
@macska69: az ostoros abban hibázott, hogy öregeket írt. a hülyeség nem korfüggő, csak a fiatalokat másmilyen átbaszásokkal találják meg. aki aláír olvasás nélkül, az hülye, bármennyi idős is legyen. aki olvas és aláír értelmezés nélkül, az is
mondom mindezt úgy, hogy az én szüleim is beszopták, hogy 30e-ért vettek olyan szarokat, amit megvehettek volna 8-ért is, de nem értek kettőt sem. hülyék voltak. belátták. legalább anyagi romlásba nem borultak.

Istvánka 2013.01.10. 11:02:08

Milyen ember aki ilyen cégnek dolgozik? Az ilyen férgek miatt tart itt az ország, hogy rohadnának meg. Sajnos az idős emberek egyre naivabbak (vagy ahogy vki írta, inkább a világ egyre becstelenebb és nem számítanak ilyen fiatal, trükkös ügyvédek által létrehozott csalásokra). Aki itt azt mondja, hogy az idősek hibája, hogy átverték őket az dögöljön meg és idős vagy idősebb korában remélem a házát is elveszti majd úgy, hogy vmit aláíratnak vele! Aki ebben részt vesz (ügyvédtől kezdve az árubemutatóig, orvosig stb) legyen rákos meg akit szeret az is!

kaes 2013.01.10. 11:05:18

Kőbányán az Egészségházban vérvétel után odajött hozzám egy kedvesnek látszó ötvenes asszony, hogy nyilatkozzak, milyen betegségem van és mi a elérhetőségem, mert egy vizsgálathoz kellenek az adatok. Megkérdeztem a cég nevét és elmondtam, hogy ilyen és ilyen betegségem van és kérdezte, hogy elhívhat-e egy vízminőségellenőrző vizsgálatra? Hát persze, mondtam, aztán hívott a Váci út 191-be. No megnéztem hát ez a Zepter, tehát nem mentem. Csak mondom, ha ilyet tapasztaltok, adataitokat ne adjátok meg. Szerintem ezek árulják az elérhetőségeket, mert tegnap egy másik cégtől hívott valaki bambusz zoknikat kínálva.

joska61 2013.01.10. 11:09:15

Ez az egyik, ha nem a leggusztustalanabb értékesítési forma. Ennek szerintem törvényi szabályozással kellene véget vetni egyszer, s mindenkorra.

khmm... 2013.01.10. 11:10:29

@pushup: nem az én szüleimről beszéltem....!

Évek óta foglalkozom fogyasztóvédelmi témákkal, látom, hogy mi megy vidéken. :-(

A legszkeptikusabb falusi nénit is meg tudják téveszteni! Mert ez komoly pszichés hadviselés, amit az ügynökök művelnek!

khmm... 2013.01.10. 11:12:14

@joska61: Sok ilyen kezdeményezés van, de ugye ezzel szemben áll a "vállalkozás szabadsága". :-(

Az árubemutatók többsége ÓRIÁSI átverés. Legyen szó gagyi kis nyugdíjasutaztatós cégekről, vagy a Zepterről, Amway és hasonló MLM-es tukmálós cégekről. :-(

2013.01.10. 11:14:03

@pushup: nem hiszem, hogy kapzsiságról lenne szó, ennyi erővel a karácsony utáni 70%-os leértékelés kihasználása is kapzsiság. Anyám speciel sosem volt kapzsi, a leírt esetben csak egy látszólag jó lehetőséget akart megragadni, és nem volt elég tájékozott a témában. Inkább az a kapzsi, aki kihasználja az ember vágyát a jó üzlet iránt (vagy egyenesen becsapja, megfélelmlíti, hazudik, mint a posztbeli rendezvényeken az szokás).

pushup 2013.01.10. 11:24:55

@Istvánka: hogy te milyen jófej vagy! dögöljön meg, és kívánod, hogy veszítse el a házát, azért ő a köcsög, mert azt mondja, józan ésszel megelőzhető lett volna?
na, erre mondom, hogy a szellemi egyszerűség nem korfüggő. buta vagy, mint egy lapát sár.

pushup 2013.01.10. 11:28:13

@shitgun: 150e forintos befektetéssel pár nap alatt 200e haszonra szert tenni ... ez nem becsületes biznisz. ez nálam kapzsiság :)
azt ugyanakkor nem mondom, hogy nem csapnék le ilyesmire, merthogy a becsület felkent lovagja vagyok, de ilyen ajánlat azonnal bekapcsolná a szirénákat. engem hamarabb lehetne átkúrni egy szolíd, tisztes haszon igéretével

Istvánka 2013.01.10. 11:36:03

@pushup: Te is megöregszel, idióta! Ez nem józan ész, hanem trükkös átverés! Hányan vettek fel devizahitelt, az mind hülye? Amúgy meg azért, mert vki elbutul idős (vagy fiatal korára) azt át kell verni és magára vessen? A gyengék vagy buta emberek kihasználása nem bűn? Számomra férgek ezek az emberek és te is!

Mrs.Columbo 2013.01.10. 11:41:32

Egyszer elkísértem anyámat egy vacsorameghívással egybekötött bio medi blabla bemutatóra.
Elfogyasztottuk a háromfogásos menüt, nem tudnék felidézni semmit abból, amit a pasas beszélt ez alatt az idő alatt a mikrofonba.
Amikor a vacsora véget ért, körbement minden asztalhoz és egyesével mindenkinek odaadott egy nyomtatványt, hogy jelölje be, hogy mit akar itt és most azonnal megvásárolni. (Persze a legolcsóbb darab 10ezer Ft körül kezdődött, a többinél lehetőség volt részletfizetésre _kedvező_ kamattal.)

Ilyenkor egyébként az is benne van, hogy az emberek többsége olyan beszari és fontos neki, hogy mit gondolnak róla a többiek, hogy már csak azért is jelölgetni kezdtek a marhák, mert egyrészt ott állt fölöttük a pasas, másrészt ha egy elkezdi, lesz legalább még egy, aki követi - és onnantól nincs megállás... (Ugyanez fordítva is igaz lenne: ha senki nem akarná elkezdeni a vásárlást...)
Az asztalnál mi voltunk az egyetlenek, akik semmit nem jelöltünk be.
Erre a pasas emelkedett hangnemben rámförmedt, hogy hogy képzeltük, eljövünk egy ingyen vacsorára?! Mondom neki: igen.
Mormogott valamit, de nem értettem és őszintén szólva nem is érdekel. :-D

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.10. 11:49:45

OKé, ezen "cégek" ellen nehéz, de lehet védekezni.

VIszont mi van a következővel, ami nagyapámmal esett meg?

Szegény már szintén nem fiatal, 80+, nehéz a mozgás is. Kisközértből hazafelé a ház előtt ladás cigányok kezdték agresszíven rátukmálni a késkészletet, persze csodapenge, kibaszottdrágán (kétezer forintos lidlis) és mivel nagyon erőszakosak voltak, nagypám fosott és fizetett, csak hagyják már békén.

Már-már a védelmi pénz kategóriában van.

vegyük figyelembe, hogy az öregeknél MINDIG van otthon kp, mert nem bíznak a bankkártyában, ha van is olyanjuk. Nem, 80+ évesen már nem tudsz meggyőzően hazudni a kancigányoknak, hogy nincs nálad semmi, és mindent elektronikusan intézel, satöbi.

Szóval ezekkel mit lehet csinálni?

windex 2013.01.10. 11:50:06

@ostoros moszat: bioptron lámpa kkivétel, orvosok is használják rendelőkben, + többrendbeli személyes tapasztalat, hogy bizonyos dolgokra - izom gyulladás, arcüreggyulladás, sebfelületi hámképzés, egyebek - tényleg fasza :-) egyébként mélységesen igazad van

Szenthomárság 2013.01.10. 11:55:19

@Istvánka:

"Hányan vettek fel devizahitelt, az mind hülye? "

igen.

pushup 2013.01.10. 11:56:04

@Istvánka: mondok neked egy analógiát (www.kislexikon.hu/analogia_a.html):
Ha van egy 300e forintos biciklid és kint hagyod a ház előtt a) csak úgy simán, b) egy 600ft-os számzáras lakattal c) egy 4000ft-os edzett acél biciklizárral és mire 3 óra múlva visszatérsz, nincs ott. feljelentést teszel a rendőrségen, valamint a biciklis társadalom segítségét is kéred az interneten keresztül. (a rendőrség befogadja a feljelentést, de nem fog tenni semmit. mindegy, tételezzük fel, hogy a tolvaj besétál és önként vallomást tesz, az ügy bírói szakaszba kerül)
a bíróság egészen máshogy fogja megítélni a lelakatolt és a nem lelakatolt bicikli ügyét. más lesz a büntetési tétele csupán abból kifolyólag, hogy tettél valamit a magad és javaid védelme érdekében.
a biciklis társadalom hülyének fog tartani, ha nem teszel semmit a biciklid védelme érdekében, sőt még a 600ft-os számzáras lakatot is nullának fogják tartani és azt fogják mondani, magadra vess. nem azért, mert ők nem tartják bűnnek a lopást, hanem mert egészséges ember úgy gondolja, van egy elvárható szint, amit mindenkinek meg kell tennie magáért, mielőtt rendőrért, bíróságért sipítozik. fenti esetben ez a minimum, hogy elolvassa, hogy mit ír alá és azt értelmezi. nem az a gond, hogy valaki nincs alapból tisztában azzal, hogy 8 napig elállhat a vásárlástól, hanem azzal, ha azt hiszi, hogy a feltételek ilyenek, pedig ott az aláírt papír, amin le van írva, hogy olyanok.
lehet, hogy ezt nem érted. lehet, hogy valaki nem érti, miért is baj butának lenni. csak akkor tényleg mi szól a gondnokság alá helyezés ellen? ha hülye vagy és viseled a következményeit, akkor ok. ha igyekszel és segítségre szorulsz, az is ok. ha viszont hülye vagy, de a következményektől legyen szíves valaki megmenteni, akkor az nagyon nem ok

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2013.01.10. 11:57:36

@Eltévelyedés: bayer már megírta.

@Istvánka: te nem fogsz öreg korodra meghülyülni, mert már most az vagy.
nem is kicsit.

pushup 2013.01.10. 12:00:05

@Szenthomárság: ja igen, a devizahitel, ha már pistike kérdezte. nem mind hülye. az a hülye, aki felvette, most meg csodálkozik, hogy hát árfolyamkockázat, meg azt mondták, hogy ilyen nem lesz ... mondták. és? le volt írva, hogy nem lesz? nem volt leírva. érted mi az az árfolyamkockázat/deviza? nem? akkor hülye vagy, ha felvetted.
aki felvette úgy, hogy tudta, mit nyerhet, mit veszíthet, az kockáztatott és nem jött be.
aki 0ft-os kezdővel vett autót frank alapon 15 éves futamidőre, na az pl hülye.

Krumpli 2013.01.10. 12:03:30

Az ügyfél toborzások sem túl szimpatikus:
Engem tavaly a János kórház vérvételén talált meg egy lelkes szervezőjük. Ott állok várok a soromra, hogy a műtét előtti laborvizsgálatokat elvégezzék, erre odajön egy nem túl szimpatikus idősebb hölgy, hogy menjek el egy ingyenes egészségügyi kivizsgálásra.... Az sem érdekelte, hogy konkrétan tudom, hogy mi a bajom, és amúgy sem érek rá, hisz műtenek...

Szenthomárság 2013.01.10. 12:04:26

@pushup: igen, pontosítok, az mind hülye, aki most nyavalyog

és egyébként ha valaki úgy ír alá szerződést, hogy nem olvassa el, az éppen elég indok arra, hogy gondnokság alá helyezzék.
mert ma gyapjútakarót vesz, holnap meg ráíratja a házát valakire

Istvánka 2013.01.10. 12:05:05

@pushup: Az hogy a bicót mivel véded azt te döntöd el, ha nem vagy hülye: felelősen! Fateromat fiatalabb korában nem tudták volna átverni, de idősebb korban naivabb lett, szerencsére megkérdezett engem! De ha valakinek nincs aki segítsen? Nyilván néha te is közlekedsz este néha elhagyott utcán vagy elmész szórakozni. Ha ott leütnek, kirabolnak, azért nem te vagy a hibás! Legfeljebb naiv! A naiv és buta emberek kihasználása nem becsületes dolog. Én nem tudnék tükörbe nézni, ha ebből élnék! Tudom, hogy nagyon sokan pedig ebből élnek!

pushup 2013.01.10. 12:09:42

@Istvánka: nem arról van szó, hogy aki ezt csinálja, az nem egy görény, hanem arról, hogy van egy elvárható szint, hogy megvédd magadd. 40e évvel ezelőtt, ha nem volt késed/bunkód/kőbaltád, halott voltál és megérdemelted, mert ilyenje minden normális homo erectusnak volt. ma meg többek között az van, hogy aláírsz egy szerződét, hogy sok pénzt adsz valami szarért, akkor azt a PTK alapján mindenki elfogadja és az aláírt szerződésben foglaltak rád nézve kötelezők. a szerződéstől elállni csak bizonyos kötöttségek szerint lehet, de legalább aláírni nem muszáj.

Istvánka 2013.01.10. 12:14:30

@pushup: De ott nem csak árfolyamkockázat volt okostojások. Mert míg ismerősöm svájci frank hitele meg sok másé, ahogy olvastam a neten a kétszeresére nőtt. Az árfolyam meg 160asból lett 240 az nem a kétszerese. Olvass el egy egyszerű banki hitelszerződést. A legtöbb diplomás ember nem tudja értelmezni az ott szaknyelven leírt dolgokat, nem egy idős ember. Mindegy akinek nagy a pofája az is megöregszik előbb utóbb!

Istvánka 2013.01.10. 12:19:08

@pushup: Az öregember már akkor sem tudta megvédeni magát, akár volt bunkója akár nem szétverték a fejét! A család fiatalabb tagjai lehet megvédték, ha voltak! Azért bíztam benne, hogy valamit fejlődtünk az ősember óta, bár a látszat ellene szól! Szerintem aki az öreg ősembereket verte agyon azt akkor sem díjazták, főleg ha elkapták!

A Spanyol Inkvizíció 2013.01.10. 12:21:29

@Istvánka: nagyobb összegben mernék fogadni, hogy te is devizahiteles vagy!

pushup 2013.01.10. 12:21:41

@Istvánka: azt én tudom, hogy manapság vannak már diplomagyárak és olyan diplomások, akikre egy tányér melegvizet sem lehet rábízni. ettől függetlenül egy szerződést értelmezni nekem még nem volt kihívás (forint hitelem van). ha meg nem értek a szerződésben valamit, nem azt kérdezem, aki ellenérdekelt (a másik szerződő fél), hanem egy szakembert. ja, és nem írom alá.

aww 2013.01.10. 12:23:59

Én írok egy cégnevet is, gondolom nem csak ez létezik, de anyámmal ők voltak gecik: ROYAL BLAZE KFT. - Tatabánya. Ezúton kívánok rákot minden kedves dolgozónak, és családtagjaiknak a 2013-as esztendőre.

nick: 2013.01.10. 12:24:02

asszem erre egyetlen jó megoldás lenne:
idén a Schönherz kupán kiadni előfeladatnak a minél több ilyen "bemutatón" való részvételt... :-)

mindenki jól járna:
csóresz villanymérnökök ennének jókat ingyé', plusz lenne pár bedőlt lehúzós cég, meg más móka is! :-P

...talán MellékhatáSCH? ;-)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2013.01.10. 12:37:03

Anyam is allandoan ilyen kirandulasokra jar es mar lassan ott tartok, hogy bezarom a lakasba, csak ne menjen el.
Mindig ratukmalnak valami baromsagot.
Manualis bio csirke foszto, magneses szemmertek kalibralo, labnyujto viz, stb, stb, stb.
Es ehhez hasonlo baromsagokra kolti el a nyugdijat.

A masik az, hogy szinte levakarhatatlanok ezek a cegek.
Allandoan hivogatjak a kirandulasokra.
Azokrol a fasisztoid modszerekrol meg ne is beszeljek, hogy nem lehet telefonalni, kimenni WC-re.
Mintha valami borton kihallgato szobajaban lennenek.

Honeyy 2013.01.10. 12:41:13

Nekünk vannak Zepter edényeink és imádjuk őket, valszeg egy életen keresztül kitartanak majd (kb 1990-95 körül vehettük őket, akkor még elég ritkaságszámba ment). De amit az utóbbi években tapasztalok a cégtől - h erőszakosan hívogatnak, néha irdatlan bunkó stílusban-, ez kiborító és minden bizadalmam elveszítettem.

Pár éve anyut felhívták, hogy nyert. Az volt az első alkalom, megkért, hogy kísérjem el a Váci útra. Minden várakozásomat alulmúlva egy hiányos fogazatú fószer várt minket az önmagát high-end cégnek tartó Zepter képviseletében. Egy fillért nem bíztam volna rá, de ha már ott voltunk, meghallgatjuk az előadást. A fantasztikus show végén (igen, némelyek úgy elájultak rajta, mintha a Cirque de Soleilt látták volna...) szépen egymás után bekísérték az embereket egy-egy irodába és 3-4-en megpróbálták vásárlásra bírni őket. Én nem mehettem be, anyu a végén nevetve jött ki és mesélte, hogy mennyire röhejes volt a helyzet, hogy ott erőlködtek, hátha kinyitja a bukszáját. El tudom képzelni, hogy egy-egy nyugdíjas, félénkebb ember ilyenkor becsokizik és bármit aláír...

Gáz ez így, a Zepter a szemünkben szinte teljesen lerombolta a renoméját. Végül azért egy fantasztikus uborkagyalu (piacon kb. 200 Ft, Zepternél kb 4.000.- lehet) boldog tulajdonosai lettünk, de azóta megköszönjük a megkeresést és mindig nemet mondunk az ilyesmire.

ArgonX 2013.01.10. 13:17:49

Engem is folyamatosan hívnak erre a hőkamerás kamuvizsgálatra, pedig még csak nyugdíjas sem vagyok. Elhajtom őket mindig.

Egyébiránt meg voltam róla győződve, hogy ez az a fajta lehúzás, amikor a vizsgálat mindenképpen kimutat valamit, pl vitaminhiányt. És akkor jöhetnek a kamu csodaszerek, táplálékkiegészítők, amik csak most, csak önnek...

:D

Kovács Béla váltóőr 2013.01.10. 13:45:19

@ostoros moszat:
@Szenthomárság:
Az öregkorral együtt jár a szellemi leépülés (is), aminek vannak súlyos formái (a demencia hasonlít az Alzheimer-kórra sok szempontból), és vannak enyhék (amikor csak butaságokat csinál, olyasmit, amit nem tett volna 20 évvel korábban, de nem jelent fizikai veszélyt önmagára.)

Ezek az árubemutatók arra a biológiai tényre is építenek, hogy az idős ember agya már nem működik olyan pengén, könnyű megvezetni, 10 lendületesen és kedvesen előadott mondat után még egy diplomás, okos nagymama is elkezd bedőlni neked, aztán jön a rossz rendőr, és rájuk dörög, hogy azonnal tessék megvenni vmit stb stb. Mindezt sokkal nehezebb megcsinálni egy 30-40 évessel, mint egy 70 évessel.

Nem hülyének, ostoba baromnak kell nevezni az időseket. A ti agyatok is elindul majd a leépülés útján, a kérdés csak az, hogy benne lesztek-e abban a 30%-ban, aki demens (a vegetable állapot). Sok sikert!

khmm... 2013.01.10. 14:11:46

@Mrs.Columbo: Itt is tettenérhető a pszichológiai hadviselés.

Utána lehet olvasni - "láb az ajtóban" effektus. Az idősek (de nem csak ők) nagy részét ezzel simán be lehet palizni. Mert úgy érzik, hogy "illik" valamit vásárolni, ha már megvendégelték őket.
Pedig NEM. Úgy hirdetik, hogy ingyen ebéd. Hát akkor ne csodálkozzanak, ha valaki ingyen igénybe veszi. :-)
Már előre dörzsölöm a tenyeremet, ha nyugdíjas leszek, és sok szabadidőm lesz, akkor elmegyek pár ilyen bemutatóra. És nemcsak hogy nem vásárolok, de még jó kis ellenpropagandát is kifejtek a háttérben. :-)))

Szenthomárság 2013.01.10. 14:12:32

@Taxomükke:

én tehetek róla, nyugodtan fogd rám!

:)

khmm... 2013.01.10. 14:14:40

@nick:: Ez TÍZPONTOS javaslat! :-DDDDDDD

Ifjúkoromban résztvettem néhány Sch.-kupán, a régi szép emlékek....! :-)

Szenthomárság 2013.01.10. 14:15:26

@Kovács Béla váltóőr: nem hiszem, hogy szellemileg leépültek lennének, szerintem akik vesznek, azok gyerekkortól fogva hülyék.
biztos van kivétel, de kevés.
ettől függetlenül mocskos rohadék mindenki, aki ebből él és részt vesz a nyugdíjasok kirablásában.
ez vitán felül áll.

Mrs.Columbo 2013.01.10. 15:06:29

@khmm...: Egyébként az a durva, hogy nem csak az időseket. Az ott lévők átlagéletkora 40-50 között volt. Egyszerűen olyanok az emberek, hogy nem akarnak/mernek kilógni a sorból. És a velünk szemben ülő pár basszus nem akart venni semmit, de meggyőzték magukat, hogy valami XY rokonuknak jó lesz ajándékba.

Nagyanyám 80 éves múlt és soha nem menne el egy ilyen bemutatóra. (Ő a telefonos "nyert egy utazást" típusú csalókat is elküldi, mondván, hogy 80 éves elmúlt, szerinte hova akar menni már nyaralni.)
Szerintem egy idős ember nem csecsemő, még inkább nem hülye (vagy ha már igen, akkor pont nem fog elmenni egy ilyen helyre).
Sokan úgy beszélnek itt az idősekről, mintha óvodások lennének.

Ez a dolog nem korfüggő. Aki egy ilyen helyen vásárol 70 évesen, az vásárolt volna 40 évesen is.

khmm... 2013.01.10. 18:54:15

Ezt nézzétek meg!

mno.hu/panaszkonyv/hogy-lesz-a-kavebol-agytakaro-1129712

13:10-nél kezdődik az árubemutatós riport! Rejtett kamerával. :-)

Savitra 2013.01.10. 21:15:03

@A Látó: Kedves Látó, a stílusodból ítélve neked még 6 polgárid sincs... Azt ugye tudod, hogy az adósságot is lehet örökölni?

Vanek_úr 2013.01.10. 21:56:08

Az íráshoz szólva -- ha valaki már leírta előttem, akkor bocs; nem bírom végigolvasni az összes hozzászólást... :)

Úgy emlékszem, hogy az ilyen szerződéseknél nem a szerződés kötésétől van 8 nap az elállásra, hanem onnantól, hogy a szerződő tudomást szerez ezen infóról. Jobb esetben erre felhívják a figyelmét a szerződéskötésnél (és akkor tényleg onnan van 8 nap); de ha ezt nem említik neki, akkor ez a 8 nap attól kezdődik, hogy tudomására jut.
Persze, nem biztos, hogy jól emlékszem, de nekem ilyen emlékeim vannak valahonnan.

pushup 2013.01.10. 23:42:31

@Savitra: adósságot csak az örökség értékéig lehet örökölni. olyan nincs, hogy a grószfater elveri a te pénzedet is

A Látó 2013.01.11. 00:29:59

@Savitra:
Tudom.
És a vagyont is.
Azért kell a "vén hülyékre" vigyázni.
Ha egyszer megdolgozott érte, nehogy má' elverje!
@pushup:
lehet, hogy a grószfaternek a pénz helyett a gyereket kéne elverni.

khmm... 2013.01.11. 10:50:22

@Vanek_úr: Sőt, ha nincs benne a szerződésben a 8 napos elállási jog, akkor úgy kell tekinteni, mintha létre sem jött volna a szerződés!
Tegnap betettem ide a két vonatkozó rendelet linkjét.

Az egyikből idézek:

" Az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről szóló 213/2008. (VIII. 29.) Korm. Rendelet 3. § (1) bekezdése szerint a vállalkozás köteles legkésőbb a szerződés megkötésekor a fogyasztót írásban tájékoztatni a 4. § szerinti jogáról, azaz az elállásról, és annak a személynek a nevéről, címéről, és - ha az elállási nyilatkozatot ilyen módon is fogadja - elektronikus levelezési címéről, akivel szemben e jogát gyakorolhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatást keltezéssel kell ellátni. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a szerződés azonosítását lehetővé tévő adatokat. (3) Ha a vállalkozás az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, a szerződés semmis."

Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben az elállás jogáról nem tájékoztatja írásban a fogyasztót a vállalkozó, akkor a szerződés semmis, azaz úgy kell tekinteni, mintha a szerződés létre sem jött volna.

joska61 2013.01.11. 11:31:53

@khmm...: Azért az MLM-et nem hasonlítanám össze a fent említett cuccokkal. Normális is van közülük, nem egy. Sőt, a többségnek nincs is "árubemutatója".

Nyika73 2013.01.11. 19:24:10

@Vanek_úr: Szia, Rajta van a szerződésen, és az eladó x-eli, és ha aláírja a szerződést, akkor azzal tudomásul veszi a tájékoztatást is.

brzrkr 2013.01.15. 02:06:37

Valaki adjon már pár elérhetőséget, hol lehet jelentkezni ilyen ingyen vacsikra meg hasonlók! Imádom, mikor próbálnak rámtukmálni valamit, és palira veszem őket. Eleinte mindig hüJének álcázom magam, aztán a képükbe röhögök, hogy mennyi idejüket elraboltam én is.:D Az ilyen potyadolgok meg mindig tetszenek.:P

flanker 2013.01.18. 14:33:21

@brzrkr:

szerintem válaszolj egy álláshirdetésre - 10-ből 8 irodai/menedzseri/asszisztensi munka az övéké. itt ugyan dolgozni fognak behívni, de legalább megismered a rendszert belülről és némely listába elrejtheted a telefonszámaid, meg barátaidét is, akiknek szólsz erről és majd mindig átadják neked a meghívásokon való részvétel előjogát.

ha pesti lennék, ezt csinálnám. vidéki lévén más ravaszságokat kell kitalálnom, ugyanis én is szeretek "szórakozni". :-P

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.20. 08:50:53

engem soha nem hívnak ilyenekre, és a szüleimet sem :(

mi lehet a baj?

flanker 2013.01.22. 17:46:44

engem sem, pedig úúúúúúúgy szeretnééék!!!!

de mindjárt megosztom a tapasztalatomat ez ügyben...

müszi 2014.01.22. 23:21:21

@ostoros moszat (törölt): a hülyeség olyan mint a halál. aki meghal az nem veszi észre.aki hülye az se veszi észre!öregeket hivnak meg,akik már agyérmesesedett állapotban,vagyis becsapható álllapotban vannak! az a lényeg ,hogy a nevét a szerződésre alá tudja irni. utána fizethet! még az örökös is!

müszi 2014.01.22. 23:33:10

@Honeyy: a Zepterre hivatkoznak! A Ferdinánd Zepter név egy müvész név Egy jugoszláv pasi vette fel ezt a nevet.Milán Jankovics az igazi neve.nézz utána Google-ban.

Untermensch4 2014.02.19. 13:40:20

az agymosás nem korfüggő. aki ebben hisz az magyarázza el nekem miért nem csak öregeknek szóló reklámok vannak (legalábbis amíg néztem tévét).
én harminc alatt kaptam meghívást "ingyenes arcpakolásos" beszervezésre. asszony mondja jót tesz majd a bőrömnek a végén meg kiröhögjük őket. ahhoz képest hogy utálom a kozmetikumokat és napokig készültem a nagy győzelemre csak a feleségem közbelépése akadályozta meg a tragédiát.
azzal nyugtatom magam hogy biztos csak az arcbirizgálás miatt volt... de valószínűbb hogy az emberiség ostobább többségébe tartozom. vagy ha nem akkor nagyon jók módszereik.

Kriszti44 2014.04.23. 15:22:51

Elég kellemetlen, de engem is bepaliztak egy víztisztítóval, pedig azt hittem, velem sosem történhet ilyen. Múlt pénteken megírtam a cégnek, hogy elállok a szerződéstől és szereljék le a gépet, vagy visszaküldöm. Ezt telefonon is elmondtam az üzletkötőnek, aki nálam járt. Majd tegnap felhívtak, és minősíthetetlen stílusban beszéltek velem, amiért vissza akarom küldeni az ő csodamasinájukat. Szerintük én ezt nem tehetem meg, ügyvéddel fenyegetőztek, majd, mikor rájöttek, hogy nem hatott a fenyegetőzés, közölték, hogy utána néznek, hogy is van ez az egész. Ja, és burkoltan meg is fenyegettek, hogy ha le merem szerelni, akkor úgyis rám bizonyítják, hogy elrontottam. Azzal váltunk el, hogy megvárják a levelem és visszahívnak, de mindent ki kell fizetnem. Arról már tájékozódtam, hogy nem fizettethetnek ki semmit, csak, ha kárt csináltam, de mi van akkor, ha direkt nem küldenek ki senkit, én meg nem merek hozzányúlni, nehogy valamit tényleg elrontsak? Meddig lehet ezt elhúzni? A leszerelésért kell fizetni?

tdaniel 2015.03.06. 10:59:48

Borul a bili... Nem a Zepter-es marketingben dolgoztam, de hasonló marketingeseknél. Egy szimpla átverés az egész. Legális, de átverés. Minden törvényt tudnak, minden kiskaput megkeresnek a törvényben és így verik át az embereket! Persze jöhet most ide egy Zepteres nagy beszédű, nagy szájú, de attól még az átverés átverés marad. Felénk egy fix telefonhívással kezdődik: -Jó napot kívánok XY lakás, XY-al beszélek? -Ön nyert egy meglepetés ajándékot, amit átvehet személyesen egy egészségügyi előadás végén...ecetera ecetera... (Ajándékok: elemes asztali óra vagy, cukor tartó, vagy só/bors tartó, vagy felfújható nyakpárna, vagy olcsó ócska parfüm, vagy pálinkás pohár készlet, vagy bármi más olcsó ócska pár filléres termék.) Ha sikerült rábeszélni, ráerőltetni az előadásra, lebeszélik a dátumot és az időpontot. Persze még az előadás napján is zaklatják az embert, hogy biztos eljön-e az előadásra?! Az előadás az egészséges táplálkozásról, a spórolásról szól. Persze attól függ hogy mit árulnak épp, de a lényeg hogy az emberek bizalmába férkőzzenek. Amikor elérik már, hogy szinte minden ember higgyen nekik, akkor elkezdik a cirkuszi produkciójukat. Felvezetik a termékeiket, elmondják hogy a hasonló minőséges termékek sokkalta drágábbak, de náluk szinte a felébe kerül. (Persze még így is pofátlanul drágább, mint az igazi ára. Pl. 50 eurós porszívót 800 euróért adnak el) A minőséggel nincs baj, ugyanazt árulják, mint máshol, más országokban, lényeg hogy az országban még ne legyen az a típusú termék az üzletekben. Elmesélik, hogy milyen garanciát adnak az edényekre. 30 év garanciát ad a gyártó és elmondják, hogy annak se higgyenek, mert azt a 30 év garanciakártyát bárki tud nyomtatni. Megmutatják az edényalját, hogy bele van préselve(vagy gravírozva) a 30 jahre garantie, de ennek se higgyenek, mert ezt is bárki beletudja gravírozni. Ekkor jön az emberek hülyítése, mert megkérdezi az előadó tőlük, hogy mi az ami az igazi garanciát biztosítja nekik?! Hát persze hogy az, amikor fiskális számlát is kapnak és ezzel fogják meg a legtöbb ügyfelet. Ezután jön a nagy hazugság, hogy náluk részletfizetésre is meglehet vásárolni a termékeiket, akár 12 hónapra és nincs kamat. Persze hogy úgy bárkinek könnyebb kifizetni. Persze hogy nincs kamat, mert azt már beleépítették az árakba. (Törvényes átverés?!) 1000 ÉS 2000 eurós csomagok vannak, 200 és 300 euró a való értékük. Ugye milyen jó boltosok? Picikét agymosva többszörösiért adják el, mint a valódi ára. Mi csak ahhoz szoktunk hozzá, hogy a termékekre 10-20-30-40%-ot tesznek rá haszon gyanánt a kereskedők. A marketinges szélhámosok viszont, akár 500-600%-al is dolgozhatnak. Persze az asszisztenseknek rabszolga fizetés jár, de ezt nem láthatják, mivel minden segédnek kötelező szép ruhában megjelenni, nők kosztümben, férfiak öltönyben. Nem a ruha teszi az embert, de sokan sajnos okkal utálják az öltönyösöket! Csak azt tudom ajánlani bárkinek is, hogy nyugodtan elmehetnek az ilyen egészségügyi előadásokra, csak NE írjanak alá semmilyen szerződést és NE vegyenek semmit se, mert akár az egész nyugdíjuk is rá mehet! Majd el felejtettem! Azért írom a nyugdíjat, mert az ilyen előadásokra okkal, de csak nyugdíjasokat hívnak meg. Könnyebb őket félrevezetni, becsapni. Még azokat is akik nagyon fineszesek, okosak. Saját szememmel láttam, hogy tanárokat, orvosokat vernek át, akikről azt hinnénk, hogy annyira okosak, hogy nem mennek bele ilyen átverésekbe. Ha valami megtetszik az ilyen előadásokon, akkor nyugodtan írják le a nevét, azt hogy hogyan néz ki, de NE vegyék meg ott! Nézzenek utána, vagy kérjék a gyerekeik, unokáik segítségét. Töredékéért meglehet venni ezeket a termékeket. Minőséges termékeket árulnak 2 év garanciával, mert az kötelező, de pofátlanul nagy haszonnal! Mivel ebben a marketingen nagy hatalmú emberek(rendőrök, politikus, ügyvédek stb.) is benne vannak, így nem fogják betiltani ezt a szélhámos ˝szakmát˝! Aki még mások hibájából se tanult, az egész nyugodtan hagyja hogy átverjék! Üdvözlettel egy ex marketing asszisztens.

tdaniel 2015.03.06. 11:04:27

Úgy az MLM-es piramis játék, úgy az összes árubemutató, mind mind az emberek át veresét szolgálja.

Akinek nem kell a pénze, az egész nyugodtan hagyja hogy átverjék!

Minden ilyen mocskos hitvány ember a hiszékeny és az idős emberek pénzére utazik.
Amúgy is utálom azokat az embereket akik időseket károsítanak meg!

janika57 2015.04.23. 19:18:36

Én 2 év elteltével tudtam meg,hogy Édesapámat is átverték,nem írom le,mert szinte ugyanazzal a módszerrel amit itt sokan leírtak.Viszont van egy számomra érthetetlen dolog.Milyen viszonyban vannak a termékbemutatósok a bankokkal?Ugyanis ott a bemutatón akit rá tudnak venni,elkérik a személyi igazolványt és a TB kártyájukat,ill.kérik a nyugdíjas törzsszámot.Az én Apámnak van 72 ezer ft nyugdíja és 80 éves volt a szerződéskötéskor.Kérdésem: Ha most bemenne az OTP-be és azt mondaná,szeretne felvenni kölcsönt,adnának-e neki ennyi nyugdíjjal,adóstárs,kezes,fedezet nélkül közel 500 ezer ft-ot.Szerintem NEM!.Vagy talán jutalékot kapnak a termékbemutatósok a bankoktól? Véleményem szerint vissza kellett volna utasítani az OTP-nek ezt az áruhitel-igénylést,nem hitelképes Édesapámat.Tudták,látták az iratokból mennyi idős,hány ft nyugdíjjal rendelkezik.Kinek,mi a véleménye?Már nem is a csaló termékbemutatósokon vagyok megrökönyödve,sajnos ilyenek,de a bankok?
süti beállítások módosítása